Bowling för träning

Bowlingens historia

Bowling är ett kägelspel som funnits under lång tid. Man har funnit bilder som tyder på att redan faraonerna i Egypten spelade ett liknande spel. Man har även funnit versioner av klot och käglor i en grav daterad cirka 3200 före Kristus. Första gången vi finner sporten omnämnd i skrift är dock under 1200-talet och i Norden har sporten sannolikt funnits sedan 1500-talet. Kägelsporten som den såg ut “från början” påminner om bowling men banorna såg inte riktigt likadana ut.

När man tänker på bowling tänker man ofta på USA. Det är en typisk amerikansk sport och något som vänner och familjer i USA gärna gör tillsammans. Sporten etablerades i USA då tyska och nederländska invandrare tog den med sig när de invandrade på 1820-talet och sedan dess är det många amerikaner som utvecklat stor kunskap och gjort sporten till sitt levebröd. Beroende på i vilket land man är född och lever är det lättare eller svårare att livnära sig på just bowling. I USA är det lättare än i Sverige. För att livnära sig på en sport, bli riktigt bra, krävs många lärotimmar och det kan vara svårt att ha ett heltidsjobb samtidigt. Som svensk kan man, till exempel, ta ett lån för att kombinera jobb med idrottande. Det kan dock vara svårt att få ett lån om man ännu inte jobbat sig till kreditvärdighet kan man ansöka om ett lån hos Lånakuten, lån där långivaren inte tar kreditupplysning från UC. Genom att ta ett lån kan en duktig idrottsman jobba mindre och istället ta sig tid att utveckla sitt idrottande.

Bowlingen som vi känner den i Sverige idag tog olympiern Bruno Söderström med sig efter en studieresa i USA år 1909. En bowlinghall anlades på Hotell Regina i Stockholm men den finns dessvärre inte längre kvar. Istället får man nyttja någon av de andra 3 000 bowlingbanorna runtom i landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bard