Bowlingklotet
Det är några olika tillbehör som behövs för att man ska kunna spela bowling. Det kanske viktigaste och mest avgörande är bowlingklotet. Det är ju det man rullar iväg med bästa tänkbara precision och med största förhoppningar om att få en strike eller en spare.
Ett bowlingklot är, som namnet beskriver, runt till formen. För att räknas som ett bra bowlingklot så måste klotet vara av ett bra material. De bowlingklot som används i dagsläget består av symmetriska och asymmetriska viktblock. Ytskalet är viktigt och det finns olika typer av dessa, såsom solid, hybrid och pearl. Ytskalet har i sin tur en finish som också finns i olika varianter, såsom matt, halvmatt och blankt. Finishen på bowlingklotet är det som avgör vad för sorts grepp klotet får mot banan. Nuförtiden är de flesta bowlingklot som tillverkas så kallade reaktiva klot. Denna typ av klot av funnits med sedan den tidigare delen av nittiotalet. En typ av bowlingklot som har fått sig lite av en renässans är uretanklot. Denna typ av klot ansågs vara revolutionerande i början av åttiotalet. Klot som är av polyester används ofta som “spärrklot”. Dessa förekommer ofta prydda med häftiga färgteman.
En som sannolikt vet en hel del om bowlingklot, och hur dessa används, är Adam Andersson, som var klar för bowling-EM i år. Han är en tidigare hockeyspelare som behövde omorientera sig i sitt idrottsutövande efter ett flertal hjärnskakningar.
Börjar man grotta ned sig i den stora uppsjö av bowlingklot som finns så inser man att det finns hur mycket som helst att lära sig. Så är det inom många områden, att ju mer man lär sig, desto mer inser man att det finns att lära sig.