Träning av logiskt tänkande
Hur man räknar poäng i bowling är inte helt logiskt, och hur och när man summerar. Ofta brukar poängen för spare och strike läggas till i slutet av spelet. Så att verkligen lära sig hur bowling fungerar är en träning av logiskt tänkande, eller kanske rentav av förmågan “reasoning” som är mer än logiskt tänkande.
För varje sak man lär sig blir det lättare att lära sig nästa sak, därför att kunskap blir som krokar i hjärnan, i vilka man sedan kan “kroka på” ny kunskap. Så även om det inte gör dig till Albert Einstein att kunna reglerna och poängräkningen för bowling bra, så är det en träning av det logiska tänkande. Denna träning hjälper dig med nästa sak du tar dig an att lära dig.
Är man inte van så kan man bli smått förvirrad när man tittar upp mot skärmen när man har spelat färdigt en serie. Det är siffror kryss och streck om vartannat. Streck betyder att man har fått en spare. Kryss betyder att man har fått en strike. I bowling så är varje kägla värd ett poäng. Det som gör det förvirrande är att man vid spare och strike får en viss bonus.
Här följer en enkel förklaring av poängräkningen i bowling:
Om du exempelvis träffar sex käglor i ditt första slag och därefter två så får du åtta poäng eftersom varje kägla är värd ett poäng. Då får man en åtta i sin första ruta.
Om man nästa gång slår ner åtta av de tio käglorna och därefter de två resterande så har man slagit en spare. Då får man en bonus. Man får värdet av en spare, vilket är tio poäng, plus värdet av de käglor man får omkull i nästkommande slag.
Säg att du i nästa slag får omkull samtliga käglor i ett slag så har du fått en strike. Det innebär att du nu får tjugo poäng för detta, för att sparen i förra slaget var värd tio adderat med vad du fick ned vid påföljande slag. Detta innebär tio poäng för sparen plus tio poäng för strike, vilket blir tjugo poäng. Man summerar poängen längst ned i tabellen. Så hade man åtta poäng i första rutan och sedan fick tjugo poäng i andra rutan så blir det sammanlagt tjugoåtta poäng.
Inte helt lätt. Men det går att lära sig och det är en träning för det logiska tänkandet. Lär man sig det logiska tänkandet för bowling så kommer det underlätta nästa gång man ställs inför något som utmanar det logiska tänkandet. Om man som arbetsgivare bjuder sina anställda på någon form av aktivitet som är en fysisk och/eller mental/logisk utmaning, så bör man se det som en investering snarare än en utgift. Sannolikt har detta en spinoffeffekt både på individuell prestation och på prestation inom teamet.