Träning av hjärnkapacitet
Vår hjärnkapacitet måste vi värna om. Vi lever i ett samhälle där detta inte kommer naturligt alla gånger. Vår hjärna matas med så mycket information. Det är sällan vi behöver anstränga oss för att ta reda på saker. Exempelvis behöver vi sällan lära oss att hitta till nya platser. Vi behöver inte kunna läsa en karta. Google maps sköter detta åt oss. Samtidigt finns det en enorm uppsjö tillgänglig för oss som kan hjälpa oss att stärka vår hjärnkapacitet. Men den bekväma vägen är många gånger att istället låta oss matas med informationen.
Enligt läkaren Anders Hansen, som blivit känd bland annat genom sin bok “Hjärnstark”, så förbättras vår hjärnkapacitet avsevärt genom träning där vi höjer pulsen. Det mest effektiva är att jogga, men all typ av träning där vi höjer pulsen är bra för hjärnan. Fördelarna är många: vi kan koncentrera oss bättre, ökar vårt logiska tänkande, vi lär oss lättare. Genom kondition förebygger vi också sjukdomar som påverkar hjärnan, såsom demens. Genom att höja pulsen, helst springa så förebygger vi också och behandlar stress.
Hjärnkapaciteten är viktig att hålla i gott skick. Informationssamhället är skört. Tänk om internet av något skäl slås ut för en tid. Då behöver vi kunna navigera oss fram, både rent geografiskt, men också mer bildligt genom livet. Eller tänk om du helt enkelt glömmer telefonen hemma när du reser bort eller bara åker till jobbet. Vi behöver ha alternativa sätt att ta oss fram i livet på, som inte är så beroende av den fantastiska men sköra onlineinfrastruktur vi byggt upp.
Så förslagsvis ser du bowlingpasset som en möjlighet att träna din hjärnkapacitet. Om man under sitt bowlingpass ser till att höja pulsen, så kommer alla dessa fördelar på köpet. Se till att göra ett riktigt konditionspass av stunden du är i bowlinghallen. Det är inte helt per automatik som man höjer pulsen något avsevärt när man bowlar. Men det är inget större problem att göra det heller. Förslag på hur detta kan göras skrev jag tidigare om i artikeln “Träning av kondition”.
Rönen om konditionsträningens positiva effekter på hjärnans kapacitet är uppmuntrande. För många av oss känner till konditionsträningens positiva effekter på allmänhälsan och har därmed sett till att skaffa vanor för träning av konditionen. Att då få veta att detta även har så pass många och starka effekter på hjärnan ger ytterligare motivation att fortsätta se till att hålla konditionen igång.